Stichting Tolong Flores
  • Home
  • De scholen
  • ANBI-status
  • De Stichting
    • Bestuur
    • Jaarverslag 2021
    • Jaarverslag 2020
    • Financieel jaarverslag 2020
  • Nieuws en foto's
    • Verslag werkbezoek 2019
    • Blog
  • Contact
  • Met dank aan

Verslag van het werkbezoek 2015

We bezochten dit jaar twee scholen! De SDN Gorontalo en de SDI Nanga Nae.
Picture
Inhoud
  1. Inleiding.
  2. Doel van het bezoek. 
  3. In de praktijkSDN Gorontalo. 
    SDI Nanga Nae 
    Sponsoring voortgezet onderwijs 
  4. Evaluatie van het werkbezoek.
  5.  Aanbevelingen voor 2016.
  6. Slotwoord

Picture

1.Inleiding

In het najaar van 2011 besloten een aantal Indonesië liefhebbers een stichting op te richten om met name op Flores de plaatselijke bevolking te gaan ondersteunen en in het bijzonder een school.
Op 16 december 2011 is de stichting “Tolong Flores” formeel opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 54156475. De stichting bezit het ANBI-keurmerk.
De doelstelling van de stichting is als volgt:
“Het oprichten en/of instandhouden van een of meerdere scholen op het eiland
Flores in het bijzonder, waar de plaatselijke bevolking niet of geheel in staat is zelf te voorzien in gedegen onderwijs, een en ander met het oog op de bevordering van de leefomstandigheden en economische kansen van de plaatselijke bevolking en de kinderen in het bijzonder en het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.”
Sinds 2012 vindt jaarlijks een werkbezoek plaats. Enerzijds om zowel de school en de stichting te blijven motiveren, anderzijds om het proces en de ontwikkeling van de school op de voet te blijven volgen.
In 2015 heeft de stichting besloten een tweede school te gaan steunen: de SDI in Nanga Nae, een half uurtje rijden vanaf Gorontalo.
Deze school is gekozen op advies van de directeur van de school in Gorontalo.
Dit werkbezoek hebben we dus twee scholen bezocht.
Daarnaast worden er nu voor het eerst twee oud-leerlingen van Gorontalo financieel gesteund om het voortgezet onderwijs te kunnen volgen. Dit is een pilot en geeft aan dat de stichting verder probeert te handelen dan alleen het basisonderwijs. De directeur van Gorontalo coördineert dit proces.
Foto


4. Evaluatie van het werkbezoek.

We kunnen wederom spreken van een zeer geslaagd werkbezoek! Niet alleen de ontvangst op de scholen maar ook de inzet, motivatie en betrokkenheid van de schoolteams, de kinderen en de ouders waren hartverwarmend.
De doelstellingen van het werkbezoek zijn behaald. De onderwijskundige ontwikkeling op beide scholen is gestimuleerd door de aanschaf van diverse, noodzakelijke onderwijsmaterialen. Daarnaast ligt in Gorontalo nu meer de aandacht op professionalisering van het team.
Er is nog steeds zorg en aandacht op het gebied van het leergebied Engels en de inzet van computers in het onderwijs op de school in Gorontalo.
De twee oud-leerlingen van Gorontalo (Erna en Sam) volgen nu voortgezet onderwijs.

Foto


6.
Slotwoord
Vanaf deze plaats willen wij de volgende mensen van harte bedanken voor de support die dit werkbezoek uiteindelijk mogelijk hebben gemaakt: De steun van het bestuur van stichting “Tolong Flores” die ons een duidelijke opdracht meegaf waardoor het bezoek wederom een succes is geworden. Alle donateurs, mensen die een gift hebben gegeven en andere instanties, scholen en organisaties die de aanschaf van de schoolmaterialen mede mogelijk hebben gemaakt. Last but not least: Sandi. Zonder hem als ambassadeur van onze stichting was dit werkbezoek niet zo een succes geworden. Sandi, terima kasih!!

Koudekerk aan den Rijn, juni 2015. Kees en Linda van Beusekom.

Picture

2. Doel van het bezoek


​Voorafgaand aan het bezoek, heeft het bestuur van de stichting een duidelijke doelstelling voor het werkbezoek geformuleerd:
1.Hoe is de stand van zaken op de school in Gorontalo m.b.t.
de onderwijskundige ontwikkeling
de watervoorziening
het computeronderwijs
Engelse les
2.De aanschaf in Gorontalo en Nanga Nae en/of vervanging van
Spel- en onderwijsmaterialen
Verbruiksmaterialen
Meubilair, met name kasten

3. Onderzoek naar mogelijkheden voor toekomstig beleid
De komende vijf jaren zal het budget voor Gorontalo worden bijgesteld:
Jaarlijks maximaal 1000 euro voor verbruiksmaterialen
Jaarlijks maximaal 1000 euro voor professionele ontwikkeling van het onderwijsteam
Hoe krijgen we de school in Nanga Nae op korte termijn op een bepaald basisniveau? De ervaringen m.b.t. Gorontalo kunnen daarbij helpen.
4.Het financieel steunen van twee leerlingen voor het voortgezet onderwijs
Op aangeven van de directeur van Gorontalo gaan er twee oud- leerlingen van Gorontalo financieel gesteund worden om het volgen van voortgezet onderwijs mogelijk te maken. Het gaat daarbij om kosten van schoolgeld, schoolboeken, uniformen en transport. Totale kosten 250 euro
​
Foto

5. Aanbevelingen voor 2016
N.a.v. het werkbezoek zijn er voor volgend jaar een aantal belangrijke aandachtspunten:

1. In de komende jaren is de verwachting dat de school in Gorontalo zich verder zal ontwikkelen tot een kwalitatief betere school en zullen er
bewuste keuzes gemaakt moeten worden op het gebied van materialen en professionalisering.

2.De situatie van de school in Nanga Nae is anders. Hier hebben we nu een forse injectie gegeven m.b.t. onderwijsmaterialen. We zullen het komende jaar binnen het bestuur, op basis van de ervaringen in Gorontalo, bewuste keuzes moeten maken
om te investeren.

3.Het is een uitdaging om te zien hoe Erna en Sam zich zullen ontwikkelen op de middelbare school. In 2016
zullen we het proces evalueren.

4.Hoe kunnen we het leergebied Engels verder vorm geven? In Gorontalo zijn er ontwikkelingen m.b.t. eventuele kandidaten. Hoe denkt de school hier zelf vorm aan te geven? In Nanga Nae staat men hierin nog aan het begin van het denkproces.

5.Hoe kunnen we computers beter integreren in het onderwijs? Het team in Gorontalo gaat een computercursus volgen vanaf augustus op het gebied van Word, Excel, Powerpoint en Internet. Wat gaan we hiervan terugzien in het computeronderwijs? In Nanga Nae staat men hierin nog aan het begin van het denkproces

6.Hoe zullen de twee kinderen zich ontwikkelen op het VO? Als dit aanslaat, hoe gaan we hier als bestuur mee om in de toekomst?

Foto
Picture

3 In de praktijk


SDN Gorontalo.
Op dinsdagochtend 29 april arriveren we bij de school in Gorontalo. We worden, evenals vorig jaar, hartverwarmend ontvangen! Als welkomstgeschenk ontvangen we wederom een levende kip als symbool van saamhorigheid, vriendschap en liefde.

Tijdens de ochtend is er uitvoerig gesproken over de inhoud van het werkbezoek met als doel de tijd tijdens het werkbezoek zo optimaal mogelijk te kunnen besteden.
Wat zijn de resultaten van dit werkbezoek?
  1. Tijdens het bezoek is uitvoerig gesproken over:
  • De onderwijskundige ontwikkeling van de school.Door de beschikbaarheid van voldoende onderwijsmaterialen is het onderwijs op niveau. Dit blijkt uit de jaarlijkse meting van de onderwijsresultaten.
  • De watervoorziening.De in januari 2014 aangelegde waterput met waterpomp functioneert naar tevredenheid.
  • Het computeronderwijs.De computers worden meer ingezet dan in het vorige schooljaar. Wel is er behoefte aan scholing van de leerkrachten (zie hoofdstuk
  • Het geven van Engelse les. Op dit moment is er nog geen vakleerkracht Engels gevonden. Dit blijft een zeer belangrijk aandachtspunt (zie hoofdstuk 5)!
SDI Nanga Nae
Op 29 april zijn we, na het eerste bezoek aan Gorontalo, direct doorgereden naar de school in Nanga Nae, zo’n half uurtje rijden vanaf Gorontalo. De school is gelegen op een groot stuk grond met een prachtig landschap er omheen. Het dorpje Nanga Nae ligt aan de enige weg die leidt naar de school. De huisjes zijn primitief en de weg er naar toe ook. Maar wat een vriendelijkheid van de mensen, zowel onderweg als op de school zelf. We hebben ons voorgenomen ons wat strakker aan de tijd te houden maar dat lukte (gelukkig) niet… In Indonesië neem je uitgebreid de tijd voor elkaar en dat gebeurde dus ook. Na het warme welkom zijn we aan de slag gegaan.

Wat zijn de resultaten van dit werkbezoek?
1.Tijdens het bezoek is uitvoerig gesproken over:
  • De onderwijskundige ontwikkeling van de school.
De staat van de school in Nanga Nae is ver beneden het niveau dat we inmiddels hebben gerealiseerd in Gorontalo. In dat licht bezien is Nanga Nae een goede keuze. Het gebouw is qua onderhoud in slechte staat: kapotte vloeren, slechte staat van het schilderwerk, gebrekkig meubilair en een bibliotheek die op instorten staat. Ook is de beschikbaarheid van onderwijs- en spelmaterialen ver onder de maat. Hier zullen we onze focus op leggen.
  • Het computeronderwijs.
Tijdens het werkbezoek zijn de eerste twee laptops overhandigd. Op de school wordt nog geen onderwijs m.b.v. computers gegeven.

  • Het geven van Engelse les.
Er is een leerkracht aanwezig die Engels spreekt. Dit maakt onze communicatie wat makkelijker. Echter, het gewenste niveau is nog niet aanwezig maar wel wenselijk.

2.Tijdens het werkbezoek zijn de volgende zaken aangeschaft:
  • Veel lesboeken voor diverse leergebieden.
  • Meubilair voor de leerlingen en leerkrachten.
  • Voet- en volleyballen en bijbehorend net.
  • Badmintonrackets en bijbehorende shuttles en net.
  • Printer.
3.Toekomstig beleid SDI Nanga Nae.
  • Het bestuur heeft besloten om op de school een eenmalige investering te doen van maximaal 4000 euro om snel het niveau te verhogen. De komende jaren wordt het bedrag jaarlijks vastgesteld.
  • De Engelse taal is ook hier een punt van aandacht (zie hoofdstuk 5).
  • Ook het gebruik van computers in het onderwijs kan beter. Ook dit is een punt van aandacht (zie hoofdstuk 5).

Sponsoring voortgezet onderwijs
Op bezoek bij twee oud-leerlingen van Gorontalo, hebben we en bedrag van 125 euro per kind gedoneerd om de kosten voor het eerste jaar VO te dekken. De ouders van Sam en Erna zijn niet in staat om hierin zelf te voorzien. Door de bijdrage kunnen deze twee kinderen nu voortgezet onderwijs volgen. De directeur van Gorontalo coördineert dit en houdt de vinger aan de pols. Voorlopig is dit een project van een jaar en zal dit tijdens het werkbezoek van 2016 ter plekke worden geëvalueerd.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • De scholen
  • ANBI-status
  • De Stichting
    • Bestuur
    • Jaarverslag 2021
    • Jaarverslag 2020
    • Financieel jaarverslag 2020
  • Nieuws en foto's
    • Verslag werkbezoek 2019
    • Blog
  • Contact
  • Met dank aan