1.Inleiding
In het najaar van 2011 besloten een aantal Indonesië liefhebbers een stichting op te richten om met name op Flores de plaatselijke bevolking te gaan ondersteunen en in het bijzonder een school. Op 16 december 2011 is de stichting “Tolong Flores” formeel opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 54156475. De stichting bezit het ANBI-keurmerk. De doelstelling van de stichting is als volgt: “Het oprichten en/of instandhouding van een of meerdere scholen op het eiland Flores in het bijzonder, waar de plaatselijke bevolking niet of geheel in staat is zelf te voorzien in gedegen onderwijs, een en ander met het oog op de bevordering van de leefomstandigheden en economische kansen van de plaatselijke bevolking en de kinderen in het bijzonder en het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.” Sinds 2012 vindt jaarlijks een werkbezoek plaats. Enerzijds om zowel de scholen, de studenten en de stichting te blijven motiveren, anderzijds om het proces en de ontwikkeling van de scholen en studenten op de voet te blijven volgen. Tijdens dit werkbezoek hebben we wederom de twee scholen en de studenten bezocht. Er worden nu voor het vierde jaar twee oud-leerlingen van Gorontalo en twee leerlingen van Nanga Nae financieel gesteund om het voortgezet onderwijs te kunnen volgen. De directeuren van Gorontalo en Nanga Nae coördineren dit proces. Per 1 januari 2017 is stichting “Tolong Flores” een samenwerking aangegaan met stichting “Educhild.” Deze stichting steunt de SMK “Parawisata” in Labuan Bajo. Op deze Mbo-school worden studenten opgeleid voor een baan in de toeristische sector. Voor ons een mogelijkheid om te bekijken of kansrijke kinderen van Gorotalo en Nanga Nae via het voortgezet onderwijs kunnen doorstromen naar deze opleiding. 2. Doel van het bezoek
Voorafgaand aan het bezoek, heeft het bestuur van de stichting een duidelijke doelstelling voor het werkbezoek geformuleerd:
• de ontwikkeling in het geven van Engelse les
• de ontwikkeling in het geven van Engelse les
• Verbruiksmaterialen • Wat ter plekke noodzakelijk wordt geacht
• Maximaal 1000 euro voor onderwijsmaterialen • Maximaal 1000 euro voor professionele ontwikkeling van het onderwijsteam Dit jaar zal het budget voor Nanga Nae worden ingezet voor: • Maximaal 2000 euro voor onderwijsmaterialen • Maximaal 1000 euro voor professionele ontwikkeling van het onderwijsteam.
3. In de praktijk
SDN Gorontalo. Begin mei arriveren we bij de scholen in Gorontalo en Nanga Nae. De ontvangst is hartelijk en iedereen is blij elkaar weer te zien. Tijdens de ochtend is er uitvoerig gesproken over de inhoud van het werkbezoek met als doel de tijd tijdens het werkbezoek zo optimaal mogelijk te kunnen besteden. Tijdens het bezoek is uitvoerig gesproken over de stand van zaken op de school in Gorontalo m.b.t.
SDI Nanga Nae
Voor verslagen van vorige jaren kunt u hier klikken:
|
4. Evaluatie van het werkbezoek
We kunnen wederom spreken van een geslaagd werkbezoek! Niet alleen de ontvangst op de scholen maar ook de inzet, motivatie en betrokkenheid van de schoolteams, de kinderen en de ouders waren hartverwarmend.
5. Aanbevelingen voor 2019
N.a.v. het werkbezoek zijn er voor volgend jaar een aantal belangrijke aandachtspunten:
6.Slotwoord
Vanaf deze plaats willen wij de volgende mensen van harte bedanken:
Last but not least: Sandi. Zonder hem als ambassadeur van onze stichting was dit werkbezoek wederom niet zo een succes geworden. Sandi, terima kasih!! Bungaya Bali, juli 2018. Kees en Linda van Beusekom. |