Beste lezer, Hierbij bieden wij u het jaarverslag 2017 aan van onze stichting. Daarnaast is er ook een financieel jaarverslag beschikbaar. Beiden zullen, na goedkeuring door het bestuur, op de website worden geplaatst.
2. Vooraf In het najaar van 2011 besloten een aantal Indonesië liefhebbers een stichting op te richten om met name op Flores de plaatselijke bevolking te gaan ondersteunen en in het bijzonder een school in Gorontalo, vlakbij Labuan Bajo op het eiland Flores. De naam van de school is “Sekolah Dasar Negri.” In 2015 is daar een school bijgekomen: De SDI in Nanga Nae. Daarnaast worden twee oud leerlingen van SDN Gorontalo financieel gesteund om zodoende drie jaren voortgezet onderwijs te kunnen volgen. Vanaf 2016 worden er twee oud-leerlingen van Nanga Nae financieel gesteund om voortgezet onderwijs te volgen. Als deze leerlingen hun studie met een diploma afronden, worden er weer twee nieuwe leerlingen voorgedragen van beide scholen.
2. Doelstelling en werkwijze
De doelstelling van de stichting is als volgt omschreven:
“Het oprichten en/of instandhouden van een of meerdere scholen op het eiland Flores in het bijzonder, waar de plaatselijke bevolking niet of geheel in staat is zelf te voorzien in gedegen onderwijs, een en ander met het oog op de bevordering van de leefomstandigheden en economische kansen van de plaatselijke bevolking en de kinderen in het bijzonder en het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Werkwijze:
Op het eiland Flores op Indonesië is er een gebrek aan goed onderwijs. In januari 2012 is er besloten dat de stichting zich allereerst zal richten op de school “Sekolah Dasar Negri.” Een school in Gorontalo, vlakbij Labuan Bajo. Op deze school was er, in eerste instantie, een groot gebrek aan materialen en kennis. Op de SDI in Nanga Nae was bij aanvang de beginsituatie nog zorgelijker, met name op het gebied van onderhoud en materialen. Samen met het schoolbestuur, docenten en met Wayan Sandi, onze lokale contactpersoon op Flores, probeert het bestuur inzicht te krijgen in de wensen op Flores. Het bestuur van de stichting komt een aantal maal per jaar bij elkaar om te overleggen waar de nood het hoogst is op de scholen en waar de kansen en mogelijkheden van de scholen liggen om beter onderwijs te kunnen geven, zowel op het gebied van materialen als op het gebied van personeel. In de oprichtingsvergadering van januari 2012 heeft het bestuur besloten om actief op zoek te gaan naar sponsors en donateurs binnen de netwerken van familie, vrienden en werkkring. Met het ingezamelde geld worden materialen gekocht voor de school en bij- en nascholing gefinancierd voor het docententeam.
In het voorjaar van 2015 heeft het bestuur besloten een tweede school te gaan sponsoren: de basisschool in Nanga Nae. Deze school ligt op een half uurtje rijden van Gorontalo waar onze eerste school is gelegen. Daarnaast worden ook twee oud leerlingen van SDN Gorontalo financieel ondersteunt om naar het middelbaar onderwijs te gaan. De ouders zijn niet in staat dit te bekostigen. In 2016 zijn daar twee oud-leerlingen van Nanga Nae bijgekomen. Ook zij volgen nu voortgezet onderwijs.
3. Sponsorwerving. In 2017 is het aantal donateurs ongeveer gelijk gebleven. Daarnaast is het aantal sponsors op niveau gebleven, waardoor in 2017 het budget ook op niveau is gebleven om de plannen te realiseren. Het bestuur is van mening dat de stichting geen financiële instelling is. Dat wil zeggen dat het geld uitgegeven moet worden aan zaken in het belang van de scholen. Daarnaast is een redelijke financiële reserve noodzakelijk omdat op termijn materialen aan vervanging toe zijn. Het bestuur wil op deze manier voorkomen dat er binnen een aantal jaren geen financiële ruimte meer is om zaken te vervangen. Het bestuur meent dat dit naar donateurs en sponsors te verantwoorden is om zo op langere termijn iets voor de school en Gorontalo en Nanga Nae te kunnen blijven betekenen. En uiteraard voor de vier studenten op het voortgezet onderwijs. Het actueel onderhouden van de website en het blijven informeren van (eventuele) belangstellenden leidt nog steeds tot een stabiele groep donateurs en sponsors. Op de langere termijn blijft dit wel een aandachtspunt!
4. Bestedingen/werkbezoek. Allereerst dient hier wederom vermeld te worden dat Wayan Sandi, onze lokale contactpersoon, nog steeds een belangrijke rol speelt binnen de stichting. Hij heeft regelmatig (telefonisch) contact met de scholen en houdt de vinger aan de pols. Hij brengt daarnaast per kwartaal verslag uit aan het bestuur over de vorderingen van de ontwikkelingen op de school. Tijdens het werkbezoek in mei 2017 aan de scholen, zijn er aantal zaken gerealiseerd:
Gorontalo
De aanschaf van spel- en onderwijsmaterialen.
De aanschaf van een nieuwe vaste computer.
De tijdelijke aanstelling voor een jaar van een leerkracht Engels.
Nanga Nae
De aanschaf van spel- en onderwijsmaterialen.
De aanschaf van negen metalen kasten voor het bewaren van onderwijsmaterialen.
De aanschaf van een zonnepaneel i.v.m. het ontbreken van elektriciteit in de school.
Teamontwikkeling m.b.t. het vak Engels. Leerkracht Carlos geeft twee maal per week zijn collega’s scholing. Hiervoor krijgt hij een vergoeding van het bestuur.
Sponsoring voortgezet onderwijs Sam en Erna (Gorontalo) hebben dit jaar hun diploma voortgezet onderwijs behaald. Zij studeren verder op kosten van hun familie. Er zijn twee nieuwe leerlingen voorgedragen: Sufrandi en Adi Mahali. We zullen ze ontmoeten tijdens ons werkbezoek in 2018. Ririn en Riski (Nanga Nae) volgen voortgezet onderwijs.
5. Plannen 2018 Het bestuur heeft inmiddels, in overleg met de scholen en n.a.v. de toekomstplannen van de scholen, plannen gemaakt voor 2018. In maart 2018 worden deze plannen definitief door het bestuur vastgesteld.
Toekomstig beleid voor SDN Gorontalo.
Het budget is vastgesteld op 2000 euro per jaar onderverdeeld in 1000 euro voor de aanschaf van onderwijs-/verbruiksmaterialen en 1000 euro voor professionalisering van het team.
Door de aanstelling van een leerkracht Engels is de wens van de school en het bestuur eindelijk gerealiseerd! We zullen dit proces nauwgezet volgen.
De voortgang van het computeronderwijs. Er zal meer ingezet gaan worden op vaste computers i.p.v. laptops.
De zorg voor materialen.
Toekomstig beleid SDI Nanga Nae.
Het budget is vastgesteld en onderverdeeld in een bedrag voor de aanschaf van onderwijs-/verbruiksmaterialen (max. 1500 euro) en voor professionalisering van het team (maximaal 1500 euro).
De voortgang van het vak Engels. Hoe kunnen we de kwaliteit verder verbeteren? Hoe kunnen we de ervaringen gebruiken van Gorontalo en van de SMK die wordt gesteund door Educhild?
De zorg voor materialen.
In de komende jaren is de verwachting dat de school in Gorontalo zich verder zal ontwikkelen tot een kwalitatief betere school en zullen we bewuste keuzes moeten blijven maken op het gebied van materialen en professionalisering. De situatie van de school in Nanga Nae is anders. Na een forse kapitaalinjectie m.b.t. onderwijsmaterialen, meubilair en teamontwikkeling (Engels), zullen we de komende jaren binnen het bestuur bewuste keuzes moeten blijven maken om te investeren. Het is een uitdaging om te zien hoe Ririn, Riski, Sufrandi en Adi Mahali zich zullen ontwikkelen op de middelbare school. In 2018 zullen we het proces tijdens het werkbezoek evalueren. Hoe kunnen we de kwaliteit van het Engels op beide scholen, met name Nanga Nae, verder vorm geven? In mei 2018 hopen we tijdens het werkbezoek hierin concreet vorderingen te zien en bindende afspraken te maken. De samenwerking met stichting “Educhild” en hun expertise op het gebied van Engels zal ons zeker helpen om op het gebied van Engels verdere stappen te kunnen zetten. We zijn trots op de resultaten en danken u hartelijk voor uw steun! Namens het bestuur van stichting “Tolong Flores,” Kees van Beusekom (voorzitter). Februari 2018.